Koolrabisalade met tonijn

Een kleine twee weken geleden was mijn vader bij mij op bezoek. Toen ik deze salade op tafel plaatste, betrok zijn gezicht. Net zoals de meeste mensen gaat mijn vader niet watertanden van een salade. Maar uiteindelijk heeft hij twee keer opgeschept en mij aangeraden dit recept op mijn site te zetten. En dat doe ik bij deze. Het recept is ontzettend simpel en je kunt ook andere groenten gebruiken. Zolang de groenten maar niet te sterk zijn van smaak, want dan gaan ze de koolrabi overschaduwen. Wil je hem vegetarisch maken? Gebruik dan een harde geitenkaas in plaats van tonijn. De salade is het lekkerst als je de groenten in dunne plakjes verwerkt. Door ze te raspen wordt de salade wat natter.

Benodigdheden:

Saladeschaal/mengkom

Dunschiller/aardappelschilmesje

Rasp/mandoline

Ingrediënten (2 personen):

1 koolrabi

¾ komkommer

1 grote winterwortel

1 blikje tonijn op water of olijfolie (of voor vega variant: harde geitenkaas)

2 eetlepels extra vierge olijfolie

2 theelepels citroensap

peper

zout

Bereidingswijze

Schil de koolrabi. Maak er met de mandoline dunne schijfjes van of rasp grof. Was de wortel (of schil met dunschiller) en maak er dunne schijfjes van (of weer raspen). Was de komkommer en haal deze door de mandoline (of door de rasp). Doe alle groenteschijfjes in een saladeschaal of mengkom.

Open het blik tonijn en laat uitlekken (de olijfolie kun je opvangen en gebruiken voor de salade). Doe de tonijn bij de groenten en maak de stukjes tonijn kleiner. Omdat ik tonijn op water heb gebruikt, voeg ik een nog flinke scheut extra vierge olijfolie toe. Heb je de olijfolie uit het blik gebruikt, dan is dat waarschijnlijk niet meer nodig, dus proef dan eerst even.  

Doe vervolgens het citroensap erbij en maak op smaak met peper en zout.

Eet smakelijk!