Help je immuunsysteem!
Als we de afgelopen tijd iets hebben geleerd van het coronavirus dan is het wel hoe belangrijk ons immuunsysteem is. Het woord wordt ook door iedereen makkelijk in de mond genomen. Maar weten we eigenlijk wel wat het is? En hoe kun je het verbeteren? In dit blog ga ik hier verder op in.
Immuunsysteem
Simpel gezegd is je immuunsysteem je verdediging tegen alle gevaren van buitenaf. Zichtbare en onzichtbare vijanden zoals parasieten, schimmels, bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat je lichaam niet meer goed kan functioneren. Een goed werkend immuunsysteem zorgt ervoor deze ‘vijanden’ geen kans krijgen om ons te ‘overmeesteren’.
1e verdedigingslinie: huid en slijmvliezen
Het begint allemaal met ervoor te zorgen dat er geen ‘vijanden’ binnen kunnen komen. Dus: de grenzen dicht houden en zo goed mogelijk bewaken. De huid is hiervan een goed voorbeeld. De harde hoornlaag van de huid zorgt er voor dat ziekteverwekkers niet binnen kunnen komen. Daarnaast hebben we op onze huid ook allerlei goede bacteriën zitten. Deze helpen ons met het in toom houden van de slechte bacteriën. Je kunt je dan ook afvragen of het veelvuldige gebruik van antibacteriële zeep wel zo goed is. Het effect is in ieder geval dat onze eerste verdedigingslinie minder sterk wordt.
De slijmvliezen behoren ook tot de 1e verdedigingslinie. Ze zitten op de zwakke plekken. Daar waar een opening is in de huid: ogen, oren, neus, mond, vagina, en anus. Het slijm van slijmvliezen ‘vangt’ als het ware de binnendringer. Vervolgens kan deze worden verwijderd. Bijvoorbeeld door te hoesten.
Op deze slijmvliezen zitten ook weer onze vrienden: de goede bacteriën. Deze helpen weer met het beperken van het aantal slechte bacteriën.
2e verdedigingslinie: aangeboren afweersysteem
Mocht er iets voorbij de eerste verdediging komen dan wordt het aangeboren immuunsysteem aan het werk gezet. Het kenmerk van het aangeboren immuunsysteem is dat het op alle binnendringers hetzelfde reageert. Het is dus niet-specifiek in de reactie. Je kunt het zien als een soort zwaar bewapende patrouille wat op alles schiet wat als 'vijand' (=lichaamsvreemd) wordt ervaren.
3e verdedigingslinie: verworven immuunsysteem
Op het moment dat er toch een vijand aan de patrouille is ontsnapt, wordt het verworven immuunsysteem in stelling gebracht. Het kenmerk van het verworven immuunsysteem is dat het zijn verdediging aanpast op de vijand. Het is daarom specifiek in de reactie. Om te weten hoe er moet worden gereageerd op de betreffende vijand, is het nodig dat het lichaam dit leert. Er moet dus al een keer contact zijn geweest met deze binnendringer. Het lichaam slaat vervolgens de gebruikte verdedigingsstrategie op en kan hier in de toekomst altijd op terugvallen. Hierdoor kan het de volgende keer sneller reageren.
Het verworven immuunsysteem kun je een beetje zien als een gespecialiseerde eenheid, een soort elite-eenheid. Ze worden vaak gericht naar een bepaald gebied gestuurd om de boel daar veilig te maken. Ze hebben enorm veel gespecialiseerde kennis en zijn goed getraind voor dat specifieke doel.
Hoe kun je jouw immuunsysteem versterken?
Je snapt nu misschien wel hoe belangrijk het is om alle verdedigingslinies op orde te hebben. Daarom hier een aantal makkelijke tips om je immuunsysteem te versterken:
- Gebruik zo min mogelijk antibacteriële handzeep of handgel. In deze tijd natuurlijk lastig, maar kijk of het echt nodig is. Geef de goede bacteriën op je huid de kans op het houden van de overhand.
- Ga lekker buiten intensief bewegen (het liefst op nuchtere maag). Intensief bewegen zorgt ervoor dat je slijmvliezen een stof aanmaken die helpt bij het buiten houden van de vijand. 1 En besmettingsgevaar is in de buitenlucht echt minder dan binnen.
- Eet lekker wat meer eieren, vette vis, schaal -en schelpdieren of gevogelte. Of kies voor zwavelrijke groentes zoals bijvoorbeeld: kolen, spinazie, ui en prei. Zwavel is belangrijk voor het op peil houden van de verdediging in de slijmvliezen. Belangrijk is wel om te variëren. Dus iedere dag wat anders!
- Ga lekker naar zee! In zeelucht zit jodium. Steeds meer mensen hebben een jodiumtekort. Jodium is niet alleen belangrijk voor de schildklier, maar het is ook van belang voor het goed functioneren van je immuunsysteem. 2/3
- Eet veel zeewier, paddenstoelen en zure bessen. Drink af en toe bottenbouillon. In deze voedingsmiddelen zitten essentiële suikers. Deze ‘goede’ suikers zijn nodig voor de communicatie tussen de lichaamscellen. Tijdens een aanval van buitenaf is goede communicatie tussen de verschillende immuun divisies natuurlijk van essentieel belang. Wel weer variëren! 4
- Eet veel vette vis, schaal -schelpdieren en zeewier. Alles uit de zee bevat zink en vette vis bevat omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren zorgen dat je defensie snel paraat staat bij binnendringers. Zink is essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem. Zinktekort zorgt voor een (ernstig) haperend immuunsysteem. Het heeft invloed op zowel je aangeboren als verworven immuunsysteem.5/6
- Ga aan de levertraan. Vitamine A en D zijn (o.a.) van belang om de verdediging aan de grenzen (slijmvliezen) op orde te houden. 7
- Overweeg een vitamine C supplement. Vitamine C heeft ook een positief effect op de verdediging aan de grenzen, maar het lijkt ook je je artillerie te verbeteren. Je aanval op 'indringers' wordt dus 'dodelijker'. 8
Helaas is in sommige gevallen het immuunsysteem al zo verzwakt dat je het met voeding niet meer snel genoeg kan verbeteren. Vaak heb je dan al een aantal signalen van je lichaam gekregen dat de verdediging niet lekker loopt. Bijvoorbeeld als je een auto-immuunziekte hebt of je hebt om het minste of geringste een ontsteking. Mocht je nu het idee hebben dat jouw immuunsysteem meer nodig heeft dan bovenstaande tips, neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende afspraak.
JA, BEL MIJ VOOR EEN VRIJBLIJVEND GESPREK