Magnesiumtekort: vaker dan je denkt!

Magnesium is een van de belangrijkste mineralen voor het behoud van onze gezondheid. Het is betrokken bij meer dan 300 biochemische processen in ons lijf. Het regelen van de bloedsuikerspiegel, eiwitsynthese, bloeddrukregulatie, spier -en zenuwfuncties en de productie van energie zijn maar een paar voorbeelden van de belangrijke rol die magnesium voor ons speelt.

Het binnenkrijgen en kunnen gebruiken van voldoende magnesium is dan ook van wezenlijk belang voor ons functioneren.

In theorie zou iedereen meer dan voldoende magnesium moeten krijgen. Toch merk ik in mijn praktijk dat er steeds meer mensen met een magnesiumtekort zijn. Deze mensen hebben dan ook veel baat bij een persoonlijk voedingsadvies en magnesiumsuppletie.

Hoe kan dit?

Als je gaat kijken op de website van het Voedingscentrum dan lijkt het alsof het hebben van een magnesiumtekort nagenoeg nooit voorkomt 1.

De voeding waar magnesium in zit wordt door de meesten van ons in ruime mate gegeten. Denk maar aan: volkoren graanproducten, groenten, noten, melkproducten en vlees.

Hoe kan het dan toch dat steeds meer mensen een magnesiumtekort ervaren?

Beperkte opname

Magnesium moet in de dunne darm door het lichaam worden opgenomen. Helaas is de magnesiumopname uit voeding laag. Tussen de 20 % en de 60 % van magnesium uit voeding kan ook daadwerkelijk door het lichaam gebruikt worden. In Nederland is de dagelijkse inname aan magnesium uit voeding amper voldoende voor het voldoen aan de dagelijkse behoefte 2. Als hiervan slechts een deel maar opgenomen wordt, dan is een tekort snel gerealiseerd.

Vaak zorgen bepaalde stoffen ervoor dat de opnamecapaciteit voor magnesium behoorlijk beperkt wordt. We hebben het dan bijvoorbeeld over fytinezuur uit o.a.  volkoren graanproducten, koffie, noten, zaden en peulvruchten 3. Maar ook fosfaten en oxalaten hebben een negatieve impact op de opnamecapaciteit van magnesium.

Dus ondanks het eten van mineraalrijke voeding kan ons lichaam niet altijd voldoende magnesium uit onze voeding opnemen.

Stress!

Magnesium is het anti-stress mineraal bij uitstek. Het zorgt o.a. voor ontspanning van spieren en bloedvaten en helpt bij het kalmeren en tot rust brengen van de geest.

Tegelijkertijd is het zo dat er bij stress (en zeker bij langdurige stress) veel magnesium verbruikt wordt 4. Het gevolg kan zijn dat het steeds lastiger wordt om te ontspannen en tot rust te komen. Resultaat: nog meer stress. Een vicieuze cirkel is ontstaan.

Besef daarbij ook dat voor jouw hersenen alle stress in principe gelijk is. Of je nu een slecht huwelijk hebt, te hoge werkdruk ervaart, herstellende bent van een operatie, angst hebt voor een virus of dat er een leeuw achter je aan zit….het lichaam geeft altijd dezelfde stressreactie. In al deze situaties 'verlies' je magnesium. Stress geeft dus een grote kans op magnesiumtekorten.

Maar wie heeft er tegenwoordig geen stress? En hoeveel mensen hebben tegenwoordig niet een burn-out of een chronisch gebrek aan energie?

Reden genoeg om eens kritisch te kijken naar je magnesiumstatus!

Symptomen tekort

Een van de eerste stappen om te achterhalen of je een tekort kunt hebben aan magnesium is door te kijken naar symptomen. Hele herkenbare symptomen zijn: ooglidtrillingen, spierkrampen en spierspasmen. Een kleine greep uit andere mogelijke symptomen van magnesiumtekort:

  • Depressie
  • Angst
  • Hypergevoelig voor licht en geluid
  • Nervositeit/Stressgevoelig
  • Migraine
  • Oorsuizen
  • Glaucoom
  • Tintelingen
  • Braken
  • Maagpijn
  • Constipatie
  • Hartkloppingen
  • Hoge bloedruk
  • Astma
  • Rusteloze benen
  • Fibromyalgie
  • Moeite met slikken
  • Spastische darm

Als je jezelf in deze symptomen herkent dan loont het de moeite om eens na te gaan of er sprake is van een magnesium tekort.

Ga niet zo maar magnesium slikken! Laat je altijd adviseren door een deskundige. Supplementen kunnen bij onjuist gebruik ook nadelige effecten hebben. Zeker bij het gebruik van medicatie is deskundige begeleiding aan te raden.

Meten is weten?

De meeste mensen gaan bij een vermoeden van een magnesiumtekort logischerwijs naar de huisarts. Deze gaat vervolgens kijken naar de magnesium status in het serum, bloedprikken dus. Helaas zegt dit vaak onvoldoende over de hoeveelheid magnesium in het lichaam 5.

Als er voldoende magnesium in je bloed zit, wil dat niet zeggen dat er in de rest van je lichaam ook voldoende magnesium is. Normale magnesium bloedspiegels maskeren vaak een magnesiumtekort. Het lichaam zal ontzettend haar best doen om het gehalte magnesium in het bloed op peil te houden. Hiervoor kan het magnesium gaan vrijmaken uit de botten en andere weefsels. Dus je kunt je voorstellen dat voordat het magnesiumtekort zichtbaar is in het bloed er al heel wat schade in het lichaam kan zijn ontstaan. Betekent overigens niet dat een dergelijke test onbruikbaar is, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn met conclusies.

Er zijn ook andere meetmethoden zoals bijvoorbeeld het meten van magnesium in de urine of het meten van magnesium in de cellen (intracellulaire rode bloedcel test). Deze testen zijn betrouwbaarder dan de test naar magnesium in bloedserum. Toch kan een uitslag ook hier vertekenen door bijvoorbeeld een afwijkende nierfunctie 6. Bij het opsporen van een mogelijk magnesiumtekort is het dus wel aan te raden in gesprek te gaan met een deskundige. Deze kan vervolgens de metingen op de juiste wijze interpreteren.

Ik vermoed een tekort. Wat nu?

Zoals gezegd: wees voorzichtig met het suppleren van magnesium. Laat je goed voorlichten door iemand die er verstand van heeft. Een deskundige kan je helpen met het aanvragen van de juiste testen om je magnesiumgehalte te meten. Maar hij of zij kan ook aangeven welke magnesiumvorm het beste voor jou is, welke dosering je zou moeten nemen en of het slikken van magnesium op dit moment voor jou wel het beste is.

Wees extra voorzichtig met supplementen als je daarnaast ook medicatie slikt. De werking van medicijnen kan hierdoor veranderen. Dit kan ongewenste gevolgen hebben.

 

Denk jij een magnesiumtekort te hebben? En wil je hier graag meer over weten?

Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!

 

Bel mij!