Chronisch Vermoeidheidssyndroom
Makkelijk toch?
Pfffff….ik dacht laat ik eens een makkelijk onderwerp pakken: de definitie van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom. Wat een misrekening…. Het blijkt juist een ontzettend moeilijk onderwerp te zijn! Er is namelijk nog helemaal geen goede definitie van CVS. En gaandeweg het schrijven van dit blog kwam ik er achter dat dit gebrek aan definitie een veel grotere impact heeft dan je zou denken.
Het niet hebben van een heldere definitie van de ziekte zorgt namelijk niet alleen voor een mogelijke misdiagnose en een niet passende behandeling, maar kan ook leiden tot een foutieve onderzoeksopzet. Bij het onderzoeken van een ziekte en mogelijke behandelingen hiervoor, is het namelijk wel nodig dat alle deelnemers aan het onderzoek ook daadwerkelijk de ziekte hebben. Anders is de kans immers aanwezig dat de onderzoeksresultaten vertekenen en er onjuiste conclusies worden getrokken. Met als gevolg het voorschrijven van een niet passende en mogelijk schadelijke behandeling.
Dit laatste lijkt ook al gebeurd te zijn. Tenminste als we kijken naar de huidige voorgeschreven behandelingen: Cognitieve Gedragstherapie of Graduele Oefen Therapie. Deze behandelingen zijn vaak ronduit schadelijke voor mensen met CVS of ME.
Het niet hebben van een eenduidige definitie zorgt dus in de praktijk voor veel ellende en onbegrip.
Mijn orthomoleculaire kijk op CVS
Maar goed, wat moet ik als therapeut dan hanteren als kader voor CVS? Tenslotte bied ik ook behandelingen aan voor deze ziekte. Het laatste dat ik wil is mensen schade berokkenen door niet passende behandelingen.
Gelukkig zijn er meer mensen die hierover hebben nagedacht. En ik heb gekozen voor een definitie die het meest aansluit bij wat ik denk dat CVS is. Gebaseerd uiteraard op mijn kennis van het menselijk lichaam en mijn orthomoleculaire visie. Hij is even simpel als doeltreffend:
‘Bij het Chronisch Vermoeidheidssyndroom kan het lichaam niet (meer) aan de vraag naar energie voldoen’
Hieronder liggen vaak allerlei symptomen en oorzaken. Dat maakt de ziekte ook zo complex. Dus zie het vooral niet als een bagatalisering van wat er aan de hand is. Ik heb het proberen terug te brengen naar de kern (althans zoals ik dat zie). Zodat we heel gericht aan de slag kunnen met het ondersteunen van je lichaam. Hiervoor is het nodig om te beseffen dat er twee dingen spelen:
- Het lichaam kan onvoldoende energie maken
- Er wordt teveel energie verbruikt
Meestal is het een combinatie van beide. Het is ook een proces wat vaak al jaren in opbouw is. Door er zo naar te kijken zie je meteen dat zorgen voor minder energieverbruik een mooie eerste stap is.
Rust is een must
Ja, dat lijkt een open deur….En nee, ik bedoel niet dat de ziekte tussen de oren zit. Of dat je je gewoon wat anders moet opstellen. Of dat je het aan je eigen gedrag te danken hebt. Ik wéét dat er ook iets moet gebeuren om het lichaam te helpen meer energie te maken. Maar elke ziekte heeft ook een geestelijk aspect. En voor een blijvende verbetering is het meer dan noodzakelijk dat je je lichamelijke grenzen gaat respecteren.
Als je namelijk eerlijk bent tegen jezelf dan is echt rusten extreem lastig. Want de meesten van jullie zullen zich er niet makkelijk aan overgeven. Waarschijnlijk lig je op de bank jezelf en je lichaam te vervloeken. ‘Wat zonde van de dag’. ‘Ik had nog zo veel willen doen’. ‘Weer naar het plafond staren’. ‘Wat is dit voor leven?’. ‘ Ik kan ook niks’. Allemaal gedachten die voor je lichaam stress verhogend zijn. En stress kost per definitie extra energie. Dus gooi die slavendrijver van je schouder!
Begin dus eerst eens met te beseffen dat je de rust echt nodig hebt. Dat je het verdient. Dat je niet elk greintje energie dat je weer hebt opgebouwd moet gebruiken voor iets ‘nuttigs’.
Ieder uur rust bespaart jouw lichaam energie. Energie die dan kan worden gebruikt voor herstel. Door je activiteiten te beperken en veel rust in te bouwen, help je je lichaam te herstellen. Of op zijn minst een balans te vinden tussen de energie die je maakt en de energie die je verbruikt.
Als dit je echt lukt en je doet dit met volle overgave, dan heb je een eerste stap gemaakt! Is dit voldoende om grip te krijgen op CVS? Nee, daarvoor is er teveel aan de hand. Maar het is een begin. Een heel belangrijk en waardevol begin! Door dit consequent te doen zorg je ervoor dat je wat energie opbouwt om ook de lichamelijke oorzaken van CVS aan te pakken.
Ik hoor graag van je
Graag hoor ik hoe het nemen van rust in de praktijk lukt en waar je tegen aanloopt. Of herken je je hier helemaal niet in? Mail me, bel me of zoek me op op facebook. Appen mag ook!
Wil je meer weten hoe mijn therapie voor mensen met CVS eruitziet? Neem dan vrijblijvend contact voor een kennismakingsgesprek.
Veel gezondheid & geluk gewenst!
Tamara