Zuigers eruit!

In mijn vorige blog heb ik al aangegeven dat ik bij chronische vermoeidheid denk aan een tekort aan energie. Beter gezegd: er wordt meer energie verbruikt dan er wordt gemaakt.

In de bijstand

In mijn optiek kun je dit het beste vergelijken met iemand die in de bijstand zit. Er is namelijk sprake van een enorm krap (energie)budget. Na aftrek van alle vaste lasten (alle basale taken van het lichaam) blijft er eigenlijk niks over om uit te geven.

Zo is het ook als je CVS hebt. Je start iedere dag met een krap budget. Het lichaam kan daar nog net zichzelf mee in stand houden. Maar ruimte om een pittig boek te lezen, te sporten of een avondje uit te gaan, is er niet. Doe je dit toch? Dan betaal je daarvoor de volgende dagen de rekening. Net als met rood staan, lijk je het altijd met rente terug te moeten betalen.

Uitgaven beperken

Nu heb ik in mijn vorige blog aangegeven dat een eerste stap is om de energie uitgaven te beperken. De reden dat ik dat als eerste noem is omdat je dat zélf kunt doen. Je hebt hier zelf invloed op.

Naast het nemen van rust is het schrappen van energiezuigers ook wel een hele belangrijke. Maar wat zijn energiezuigers eigenlijk? Energiezuigers zijn dingen, bezigheden en mensen die je heel veel energie kosten. Een goed voorbeeld is de televisie of de computer. Ik heb als ik moe ben altijd zin om achter de buis te gaan hangen. Maar als ik eerlijk ben, dan kost me dat meer energie dan het mij oplevert. Een wandeling met Hidde (onze hond) in het bos doet mij dan veel meer goed.

Nu snap ik dat jij niet de puf hebt om te wandelen. Maar je kunt wel je favoriete muziek opzetten of misschien gewoon even je ogen dicht doen, in plaats van televisie te kijken of achter de tablet te kruipen.

Energievampiers

Ook mensen kunnen enorm veel energie kosten. Waarschijnlijk komt er meteen iemand bij je naar boven als ik het heb over energiezuigers. We hebben ze namelijk allemaal in onze omgeving. Bijvoorbeeld die personen die altijd negatief zijn. Of mensen die het altijd erger hebben dan een ander. Alles beter denken te weten en jou dan ook graag de les lezen. Mensen die graag over zichzelf vertellen, maar nooit luisteren naar wat jij te zeggen hebt. Of een variant op een van deze types.

Niet meer mee afspreken! Of in ieder geval tot het absolute minimum beperken. Je kunt dit er nu niet bijhebben! Dit geldt ook voor familieleden. En als daar geen begrip voor is, dan is dat jammer. Jij hebt deze afstand tot de ‘zuigers’ nodig om te kunnen herstellen. Zodra jij weer energie als water hebt, dan kun je je weer laten leegzuigen door deze mensen. Maar ook dan raad ik je aan om aan te geven waarom het niet prettig is om met ze af te spreken. Vanuit een positieve insteek. Ik zou het namelijk ook willen weten. Want dan kan ik er wat aan doen.

Niet makkelijk wel noodzakelijk

Bovenstaande is niet makkelijk, maar voor je herstel wel noodzakelijk. Als het je niet lukt is het misschien handig om hier hulp bij te zoeken. Het leren stellen van grenzen is voor jou enorm belangrijk! Jouw grote hart, je perfectionisme en je gedrevenheid hebben gezorgd dat je over je lichamelijke grenzen heen bent gegaan. En dit heeft waarschijnlijk bijgedragen aan het ontstaan van CVS. Ook al is het niet de oorzaak!

Als je hier niks aan doet, dan gaat het ook een negatieve factor worden in je herstel. Dus ga luisteren naar je lichaam. Kom op voor jezelf. En gooi die zuigers eruit!

 

Heel veel gezondheid & geluk gewenst,

Tamara